De Gordon Setter

De Gordon Setter

Het ruige Schotse landschap met het vaak grillige klimaat vormt de achtergrond van het ontstaan van de Gordon Setter.
De Gordon Setter is onder de Schotse hondenrassen de enige jachthond. Aangenomen wordt dat de vierde hertog van Gordon, die in 1827 overleed, de grondlegger van het ras is geweest. De Gordon Castle Setters waren beroemd om hun werkcapaciteiten en opvallende verschijning: black en tan of black en tan met witte aftekening. De Gordon Setter werd in 1861 als afzonderlijk ras erkend

Jachtinstinct

De Gordon Setter behoort met zijn verwanten, de Ierse en Engelse Setter en de Pointer, tot de Engelse Staande Honden. Zij hebben in het jachtterrein tot taak om het (veer)wild op te sporen en aan te wijzen. Iedereen kent wel het beeld van de voorstaande hond, die tot het uiterste gespannen, door zijn houding laat zien waar het wild zich bevindt. In Nederland is de ruimte die voor het oorspronkelijke werk van deze honden nodig is, vrijwel niet aanwezig. Om aan de natuurlijke aanleg van de Gordon Setter tegemoet te komen, kan men deelnemen aan veldwedstrijden.

floorjacht

Mac Dubh (James From Home of Black and Tan)

bouwfloor

Algeheel Beeld

De Gordon Setter is een stijlvol gebouwde hond, hij is intelligent, zelfbewust en heeft een vriendelijk karakter. Dit maakt hem tot een prima gezinshond, die dol is op kinderen en ook met andere huisdieren over het algemeen goed kan opschieten. Hij is zwart met kastanjerode aftekeningen (black & tan) De reuen hebben een gemiddelde schofthoogte van 66 cm en de teven van ongeveer 62 cm. Indien u uw Gordon Setter voldoende beweging geeft zal hij zich gedragen als een rustige huishond, die uw bezoekers even vrolijk komt verwelkomen en daarna zijn plaats weer opzoekt.

Karakter

De Gordon Setter is een zeer energieke hond; energie die vooral in de jeugdperiode in goede banen moet worden geleid. Hoewel vriendelijk tegen vreemde is een zekere gereserveerdheid hem niet vreemd. Jonge Gordons kunnen zelfs verlegen zijn. Laat al op jonge leeftijd de Gordon Setter op een positieve manier ervaring opdoen met allerlei mensen, situaties, dieren en dingen. Over het algemeen gaat de Gordon Setter goed om met soortgenoten en met kinderen. Hij heeft een sterke eigen wil en gedraagt zich nogal zelfstandig. Geduld en een consequente aanpak zijn bij de opvoeding belangrijk. Met een “harde aanpak” bereikt men bij een Gordon Setter weinig. Uiteraard heeft hij volop beweging nodig, maar men moet dit vooral in de groeiperiode niet overdrijven.

floorkarakter
opvoedingfloor

Opvoeding

De Gordon Setter is een zachtaardige hond, die een consequente doch zeer zeker geen harde opvoeding nodig heeft. Een puppycursus is hiervoor een goed begin. Behalve het luisteren naar bepaalde commando’s leert uw hond hier spelenderwijs omgaan met andere honden.

Bronvermelding: Gordon Setter Vereniging Nederland.